Stretnutie s AMFOM

Čím dlhšie navštevujete fotokrúžok, tým lepšie chápete aké profesionálne rady a skúsenosti vám poskytuje. Okrem veľkého množstva kvalitných workshopov sa ako členky zúčastňujeme aj rôznych podujatí, ktoré sú v mnohom inšpiráciou, motiváciou a zmyslom pre našu ďalšiu prácu. A tak sme sa v jedno hmlisté a chladné ráno 8.11. 2022, vybrali do Martina na stretnutie s AMFOM.

Prvou vetou nás pán Radoslav Pančík spoločne s pánom fotografom Zdenom Zimanom uviedli do histórie a významu AMFA – teda Amatérskej Martinskej fotografie. Je to jediná organizácia na Slovensku, ktorá sa špecializuje na výstavy začínajúcich fotografov a pomáha im ukázať sa vo svete vďaka výstavám. Jedna taká bola v Matici slovenskej v čase, keď sme tú majestátnu budovu navštívili aj my. Veľký priestor vyhradený len pre fotografie na nás zapôsobil veľkolepo. Síce sa našli aj také diela, ktoré nás neočarili na prvý pohľad a zmysel toho čo nám chcel tvorca svojou fotgrafiou povedať nám miestami unikal, naopak, niektoré fotografie nás pripravili o dych.

Už len pre ten pohľad sa v našich fotografických duchoch zapálila iskra pre vlastnú tvorbu, ktorá sa ešte väčšmi rozhorela vo chvíli, keď sme pozerali na výtvory pána Zimana. Jeho originálny štýl nám dodal odvahu nájsť ten vlastný a celá prezentácia bola fascinujúca. Síce si stojím za názorom, že čím väčší a geniálnejší fotograf, tým horší slovný prejav a pochopenie jeho bohatých myšlienok,  aj napriek tomu sme si ten pohľad a hodinu a pol prezentácie užili. Videli sme rôzne chvíle v živote človeka, ktorý sa fotke venuje už dlho. Hmla, viacnásobná expozícia, či bežné výjavy zo života, toto sa nám snažil pán fotograf odprezentovať. Nie som si istá, či by som celý ten ranný rituál zopakovala znova, avšak určite viem, že nám fotografkám, dalo toto stretnutie veľa pre našu osobnú tvorbu.

Aj keď s nami pani vychovávateľka Čepelová zažíva nemalé strasti, vážime si jej ochotu a zanietenie. Už teraz sa tešíme na workshopy s pánom Zimanom, ktoré vo fotokrúžku vďaka nej absolvujeme. Ďakujeme pani vychovávateľka, že nás nielenže držíte po kope, ale dávate nám to najlepšie pre naše fotografické začiatky.

Aneta Duchoňová, 2.VS