MALÝ PRINC

Operné predstavenie Malý princ

Malý princ – symbol malých, odkaz veľkým a napísaný pre všetkých. Len veľmi málo ľudí si nevie predstaviť malého princa na svojej planéte, s kvetinou po boku, ilustráciou líšky a pilota na druhej strane. Čo ak vám tento príbeh, ktorého myšlienky pozná každý z nás, predstavím ako operné predstavenie? Nespomínam to len tak, pretože presne takýto program čakal dievčatá z internátu 1. 6. 2023, keď sa všetky vrátili zo súvislej praxe. Dátum, ktorý odštartoval posledný mesiac školského roku, bol dňom našej cesty do Banskej Bystrice, kde nás už čakali rezervované lístky v Štátnej opere na predstavenie Malý princ.

Prechod mestom, ktoré dýcha svojou historickou atmosférou, bol pre mnohých príjemným a výnimočným zážitkom. Páčila sa nám obhliadka historického námestia a spravili sme si hromadné „selfíčka“.

Už vám však nedočkavo chcem napísať o samotnom predstavení, zážitku, nebojím sa povedať, na celý život.

Scéna, na ktorej sa celé predstavenie odohralo, bola výnimočne krásna. Drevená stena, pripomínajúca inú planétu, zavesené drevené lietadlo a projekcia, ktorá nás dostala na všetky miesta, ktoré sa odohrávali v Malom princovi, nás nestáli žiadnu námahu.  Nasávali sme atmosféru, ktorá priam dýchala jedinečnosťou a estetickým potešením pre oči. Spevácke a herecké výkony všetkých umelcov boli skutočne nevídané a ako národ máme byť na čo hrdí. Okrem tradičných postáv Malého princa, pilota, líšky a ruže sa na pódiu pohybovali aj zástupy detí, ktoré spievali rôzne tematické piesne, ktoré dopĺňali atmosféru predstavenia. Viete si predstaviť ich roztomilé hlasy, ktoré sa spoja v jeden veľký spev? Až vám zimomriavky behajú po tele. K detskému zboru sa pridali aj dospelí, ktorých pasáže neboli o nič horšie a ich mohutné hlasy perfektne dopĺňali spev detí.

Po hodine nás čakala krátka prestávka, počas ktorej sme sa pokochali priestormi Štátnej opery. Všade okolo štebotali hlasy, ktoré chválili predstavenie, hercov i samotnú hudbu. Hudba bola samozrejme živá, pod pódiom v takzvanom orchestrisku hral pod taktovkou dirigenta orchester.

Druhá časť predstavenia bola intenzívnejšia a bohatšia ako tá prvá. Podľa typickej knižnej predlohy sme v prvom dejstve s Malým princom precestovali všetky planéty s jedinou a malou prosbou – nakresliť mu ovečku. Druhé dejstvo sa odohrávalo na Zemi, kde sme boli svedkami príbehu veľkého priateľstva medzi pilotom a princom, charakteristického momentu skrotenia líšky i tragickej smrti, keď Malý princ zatúžil po svojom domove. Tento silný kultúrny zážitok umocnila skvelo skomponovaná hudba, detailne prepracovaná scéna a spev detí,  ktorý bol tým najkrajším ukončením celého predstavenia.

Umelci si za svoj výkon vyslúžili mohutný, trojnásobný potlesk. Tento úžasný zážitok však nezostal zapísaný len v našich srdciach a mysliach, ale je zachytený aj na mnohých fotografiách. Či už s hercami, ktorí sa s nami neskôr prišli odfotiť, alebo aj bez nich. Ešte dlho budeme spomínať na zážitok, ktorý nám pripravili pani vychovávateľky Kornhauserová, Lettrichová a Vojtová. Ďakujeme.

Aneta Duchoňová, 2. VS