Návšteva cestovateľského festivalu v Martine – študijná komisia

Každý rok sa v školskom internáte konajú rôzne akcie, výlety, exkurzie a mnoho ďalších zaujímavostí, vďaka ktorým sa jeho obyvatelia nemajú čas nudiť. Jeseň je už pomaličky typická návštevou Martinského cestovateľského festivalu. Čo sa pod týmto názvom skrýva? No predsa niekoľko cestovateľov zo Slovenka, ktorý majú vášeň v spoznávaní iných krajín, za čo najnižšie ceny. Každý hosť má svoj priestor pre zážitky a odporúčania z krajín, ktoré si získali ich srdce. Často sú to ľudia, ktorí sa vo voľnom čase venujú aj fotografovaniu a preto je zážitok z ich prezentácií o to intenzívnejší. A nie sú to len taký bežný cestovatelia, každého jedného z nich charakterizuje niečo špecifické. Tento rok sme sa vybrali za týmito zážitkami hneď po prázdninách, teda 2.11.2023.

Časť Slovenského národného múzea, zvané ako Barmuseum, bolo aj tento rok miestom, kde sa stretli všetci nadšenci cestovania, teda aj naša malá skupinka z internátu. Plné očakávaní sme si našli svoje miesta a večer sa mohol pokojne začať.

Postupne sme spoznávali dobrodružné cesty Romana Adamjáka, ktorý nás zobral do Jordánska, Kristíny Turčanovej, ocenenej fotografky, prevádzajúcej nás ostrovmi v Atlantiku a Ondrejom Húserkom, ktorý je horolezcom. Každá prezentácia bola zaujímavá a poskytla nám nový pohľad na krajinu, o ktorej sme väčšina vedeli len z počutia. Na chvíľku sme všetky zatúžili cestovať a objavovať doteraz skryté krajiny.

Keďže nás čas troška tlačil a vlaky slovenských železníc nepočkajú, museli sme sa počas prezentácie o horách a bohatých skalných zážitkoch Húserku, pobrať preč.

Aj napriek tomu to v nás zanechalo dobrý dojem a chuť navštíviť podobné podujatie aj nabudúce.

Ďakujeme pani vychovávateľke Čepelovej, že s nami strávila tak príjemný večer a vďaka nej sme mohli byť súčasťou takého príjemného kultúrneho podujatia.

Aneta Duchoňová 8.VS